новина

Головна » новина   

  

 

Міжнародний день грамотності



Щорічно 8 вересня у світі відзначають Міжнародний день грамотності. Мета цього свята – донести, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Грамотність – однин із незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті. 

      Це свято у школі пройшло  під гаслом «Читаючи минуле, пишемо майбутнє». Вчителі української мови та літератури (Польова І.В., Ковальчук А.М.) та шкільний бібліотекар провели ряд заходів, присвячених цьому дню.
        У шкільній бібліотеці було організовано книжкову тематичну виставку „Мова ‒ це глибина тисячоліть”. Учні  мали нагоду познайомитись  із переліком підручників з української мови та словниками, які зможуть допомогти підвищити рівень грамотності. Школярам було цікаво слухати про новий  український правопис, що став чинним із 2019 року.
 
Для вихованців 7 класу  змістовно та пізнавально пройшов філологічний квест «У чарівному світі мови», підготовлений  вчителями української мови та літератури. Учні  активно долали маршрути, відповідали  на різноманітні запитання, відгадували мовні ребуси, які діставали із «жартівливої торбинки», змагались у конкурсах «Прощавай, суржик!», «Слова-перевертні», «Частини мови», «Чиє слово найдовше», «Склади вислів» та інші.
В 9 класі відбулось обговорення древньої церковнослов'янської книги ,, Псалтир'', датованої 1703 роком.  Книга написана церковнослов'янською мовою, запровадженою просвітителями,- монахами Кирилом та Мефодієм. Учні мали змогу ознайомитись із древньою книгою наших предків, доторкнутись серцем до історії древніх віків.
Грамотність — основа для стійкого розвитку і миру. Мабуть, недаремно це свято припадає на початок навчального року... Усі, хто  навчається,   мають можливість розпочати його як слід: старанно і наполегливо вчитися і бути вдячними за шанс стати грамотною, високоосвіченою людиною! Якщо ми будемо грамотними, то зможемо   покращити своє життя і світ навколо.


08.09.2020 | Aдмін

Вернутись назад