новина

Головна » новина   

  

 

13 січня Щедрий вечір (свято Меланки)



Щедрий вечір, добрий вечір

І дорослим, і малечі,

Щастя, радості, любові,

Щоб завжди були здорові.

І багаті, і веселі,

І надворі, і в оселі,

Щоб Господь оберігав,

Вам усе потрібне дав,

Щоб ви квітли з кожним кроком!

З Щедрим Старим Новим роком!

У ніч з 13 на 14 Січня  відзначають Новий рік за старим стилем. У цей день на церковному (юліанському) календарі стоїть дата 1 січня. У народі 13 січня відомий також як Щедрий вечір, день Святої Меланії, Васильєв вечір. У цей день на стіл готують щедру кутю, яку заправляють салом, смальцем або вершками. Діти вночі щедрують по сусідніх будинках, а молодь вбирається в Маланку або козу. На наступний день вранці ходять посівати, а дівиці вночі гадати на долю і суджених.

"Щедрик" Леонтовича: легендарна українська композиція. Український "Щедрик" впізнають на всіх континентах світу. Сьогодні відомо понад 1000 варіантів пісні. Мелодія Миколи Леонтовича складена з 4 нот. А слова мають язичницьке коріння – з часів, коли Новий Рік святкували навесні. Ноти першої редакції "Щедрика" зберігаються у бібліотеці Вернадського. Всього композитор створив 5 редакцій.

«Щедрик» М. Леонтовича здійснив величезний вплив на розвиток української й світової культури. В світі існує понад 1000 варіацій мелодії «Щедрика» – від хорової й симфонічної до джазової та аранжування в стилі рок. Немає жодного хору в світі який не мав б в своєму репертуарі «Щедрика» М. Леонтовича. 

Українська щедрівка.

 



13.01.2021 | Aдмін

Вернутись назад