новина

Головна » новина   

  

 

День довкілля



Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. Це свято з'явилося завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1999 році. В 2021році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 17 квітня.

Мета проведення Дня довкілля - привернути увагу  шкільної громади до екологічних проблем;  підвищити інтерес до бережливого ставлення до довкілля, збереження та примноження природної спадщини, формування екологічної свідомості та патріотизму, прагнення берегти рідну природу і країну.

У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою. Господарська діяльність людини змінює ландшафти, порушує зв'язки в природі, що встановлювалися протягом мільйонів років. І природа часто не в змозі відновити порушену рівновагу. Тепер, у період бурхливого розвитку науки і техніки, для блага самої ж людини необхідно, щоб її взаємодія з природою відбувалася в ро­зумних межах.

Працівники та здобувачі освіти ЗЗСО І – ІІІ ст.№3 м.Гайсин щиро вітають усіх з Днем довкілля і закликають всіх друзів природи присвятити його свідомій турботі про зелене середовище, адже кожен небайдужий вчинок — це запорука майбутнього!

ПАМ’ЯТКА щодо дбайливого ставлення до природного багатства

1. Кожний зелений листок, кожна травинка виділяє в повітря кисень. Ним ми дихаємо, без нього немає життя. Не топчи, не зривай рослини!

2. Найкраща квітка та, яка квітує там, де зросла. Не знищуй її!

3. Гриби, отруйні для людини, для лісових мешканців – ліки і харч. Чим більше в лісі різних грибів, тим він затишніший, в ньому краще й вище ростуть дерева. Не знищуй неїстівних грибів!

4. Не галасуй у весняному лісі, не вмикай надто голосно музику. Ти злякаєш пташку, вона злетить з гнізда. Яєчка, які вона насиджувала, захолонуть і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухай голоси лісу!

5. Якщо ти знайшов гніздечко – не чіпай його, бо пташка може залишити гніздо, навіть якщо там відкладено кілька яєць. Поспостерігай за гніздом потайки, і ти помітиш багато цікавого.

6. Не лови барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казкові барвисті квіти і нікому не завдають шкоди.

7. Найчистіша і найсмачніша вода – джерельна. Подивись, як схиляються над джерелом трави і квіти, кущі і дерева. Вони оберігають його від пересихання, захищають від бурі. Не скаламуть джерело! Охороняй його чистоту! Чиста вода — велике багатство.

8. Ти хочеш принести додому лісові квіти? Зривай їх тільки тоді, коли зберешся йти додому, і пам’ятай: скромний, невеличкий букет – ознака гарного смаку й свідомості людини, бережливості й доброти. А про що свідчить оберемок лісових квітів?

9. Щоб знищити молоде дерево, потрібні хвилини, а виростити його – роки. Не ламай черемхи, не каліч інших квітучих дерев, кущів!

10. Рана на рослині – рана на живому. Якщо ти набираєш букет лісових суниць, знай: скільки гілочок у букеті – на стількох рослинах залишилися рани, і всі вони довго хворітимуть, а багато з них загинуть.

11. Ніщо так згубно не впливає на все живе, як вогонь. Байдужість, що призвела до пожежі – злочин і перед природою, і перед людьми. Простеж, щоб у лісі не залишилося навіть іскри від багаття.

12. Покинута консервна банка, скло можуть поранити лісового звіра і призвести до його загибелі. Нагріте сонцем скло може стати причиною пожежі. Не залишай після себе сміття в лісі! Нехай твоє місце відпочинку буде чистим. Рештки їжі залиш для пташок на сухих гілках, для звірів – на пеньку, для комах – на землі.



17.04.2021 | Aдмін

Вернутись назад