новина

Головна » новина   

  

 

Бібліотечний урок «Водохреща»



Там, на річці на Йордані
Там Господь Христос хрестився,
З рук Хрестителя Івана
У святій водичці вмився.

Найбільш довгоочікуваними святами нашого народу завжди були Різдвяні свята. Чекають на них не тільки діти, а й дорослі. Розпочиналися Різдвяні свята 7 січня святом Різдва Христового, а закінчувалися 19 січня на Водохреща. 
Водохреща, Хрещення чи Йордан – народно-релігійне свято, котре православні та греко-католики святкують 19 січня. Воно є останнім святом з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов'язують хрещення Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані.
Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Віруючі зберігають вдома саме йорданську воду, адже вірять, що вона є цілющою впродовж усього року. Йорданську воду зберігають за образами та бережуть на випадок хвороби. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається не псуючись та не засмерджується впродовж року. Віряни певні, що справа у святості, а скептики кажуть, що виною всьому срібло з хрестів, котрі занурюють у воду.
Сьогодні з метою ознайомлення підростаючого покоління з культурними традиціями та звичаями українського народу, виховання любові й поваги до культурної спадщини предків у 6 класі бібліотекарем Ковальчук А.М. було було проведено бібліотечний  урок до свята Водохреща та виготовлено лепбук «Зимові свята в Україні».


19.01.2022 | Aдмін

Вернутись назад