новина

Головна » новина   

  

 

З досвіду роботи вчителя Данильчик Л.П. в умовах дистанційного навчання



   Одним з головних завдань моєї педагогічної роботи є виявлення і максимальний розвиток творчого і духовного потенціалу здобувачів освіти. Приділяю увагу формуванню в учнів глибокого й стійкого інтересу до творчості.Мета моєї роботи – створення сприятливих умов для розвитку талановитої та культурно освідченої особистості. Намагаюсь зберегти духовні цінності дитини, спираючись на унікальність і неповторність кожного учня, завжди допомагаю й підтримую у творчості.Важливою складовою всебічного розвитку дитини є естетичне виховання, яке формує в дітях здатність правильно оцінювати прекрасне, естетичні почуття, переживання, оцінки, смаки, ідеали, естетичну свідомість і поведінку дитини.Розвивати творчі здібності можна по-різному. Окремі учні (обдаровані) переважно самостійно тренують свої задатки, щоб розвинути їх у здібності, і удосконалюють свої здібності, щоб вони стали творчими. Але для розвитку творчих здібностей важливою є саме роль учителя.Дистанційне навчання – це насамперед навчання. Тому процес організації і теорії навчання  нікуди не діваються, просто з’являється інший спосіб зв’язку.Тобто, в дистанційному навчанні дитина має пройти шлях від сприйняття інформації до її розуміння, запам’ятовування, можливо, відтворення, використання на різних рівнях. Якщо далі розглядати таксономію Блума – то і до створення чогось нового.

    Залежно від засобів зв’язку, можна організовувати різне дистанційне навчання.Доступними та  зручними  для  мене  та  моїх учнів   різноманітні освітні ресурси: «Wordwall», «Google Classroom», дошка Jamboard, «На урок»,  «Всеосвіта», «Learningapps» , YouTube, «Мій клас», «Classtime».   Завдяки цим ресурсам діти можуть виконувати будь-які завдання  різної складності в інтерактивній формі та у вигляді ігор, що допомагає мотивувати здобувачів освіти  до навчання. Коли учні працюють в асинхронному режимі, то підбираю для них  згідно навчальної теми готові та цікаві відеоуроки від Всеукраїнської школи онлайн. Покликання відеороликів, уроків, аудіокниг, фільмів, презентацій, онлайн-тестів, дидактичних матеріалів   розміщую  на шкільному сайті в розділі «Дистанційне навчання, розклад занять». Тому учні можуть швидко та доступно переглядати будь-яку тему уроку та вчасно опрацьовувати навчальний матеріал.  Зв’язок  з учнями та батьками  постійно підтримується  за допомогою мобільного зв’язку, у групі  Viber  та соціальних мережах. 

Найбільш улюбленою  формою  дистанційного навчання є    онлайн-уроки із здобувачами освіти  за допомогою доступної та зручної платформи Google Meet. Під  час  такого  уроку  учні мають  можливість обмінятись  думками  та  враженнями  від  творів  мистецтва ,створити  свої креативні роботи,які  надсилають вчителю на  Viber або електронну скриньку. Підбірка таких форм роботи  та онлайн-ресурсів під час дистанційного навчання  допомагає розвивати в учнів  критичне  мислення та творчу уяву, спостережливість та логічну пам'ять.На онлайн -уроках використовую матеріал із життя і творчості відомих художників.До кожної теми  добираю літературний, музичний ряд, репродукції картин, слайди творів мистецтва  з  мережі  інтернет. Упевнена, якщо на уроці немає естетичної насолоди, то немає і художнього сприйняття, а є лише ознайомлення, спостереження. Прагну розвивати в учнів естетичний смак, відчуття прекрасного, розумові та творчі здібності, уміння виконувати роботу самостійно.Традиційним і характерним є те, що під час кожного  онлайн  -уроку  демонструю конкретну художню техніку або прийом, показую варіативність підходів до втілення художнього задуму. Відтак здобувачі  освіти, наслідуючи навчально-професійні дії вчителя, усвідомлено вдосконалюють свої навички та вміння, які поступово стають їхнім особистим художньо-творчим надбанням.Систематично в план уроків ввожу в  синхронному  режимі різноманітні доступні кожному учневі бесіди та розповіді про скарби образотворчого мистецтва, красу природи, історичні події, тим саме виховую естетичне сприйняття мистецтва. 

 

 

 

 

 

 



24.05.2022 | Aдмін

Вернутись назад